Livin’ Thing

Turkiets Kap Horn; Fethiye – Kalkan, 35 sjömil

Turkiets Kap horn, Yedi Burunlar – de sju uddarna

Vi börjar från början, alla mobiler ringer på samma gång 01.45. Följer med Bengt och Katrin i det av marinans lyktstolpar upplysta mörkret till huvudentren för att vänta på taxin. Kramas och vinkar, alltid så vemodigt att ta farväl tycker jag. Som att förlora någon. Men vi ses ju snart igen.

Vaknar gång nummer två av första böneutropet 05.40….äsch då. Masar mig upp och gör yoga för första gången sedan förkylningen slog till. Ett friskhetstecken som heter duga. Brygger kaffe i perculatorn innan vi drar ur landströmmen.

Smyger iväg strax före åtta i den stilla morgonen. På tu man hand den här gången.

Solen har hunnit ganska långt på sin bana men är fortfarande njutbar. Nu ska vi se hur det går att runda Turkiets Kap Horn.

Dagens mål är Kalkan, 35 sjömil SO. Enligt vår Ebbe en vild och ogästvänlig kust som bland seglare har rykte om sig att vara Turkiets Kap Horn. Låter skrämmande tycker jag. Ingen vind men gammal sjö, eller dyning, som kommer mot oss snett framifrån. Vi gungar upp och ner som i Gröna Lunds slänggunga där vi motorerar fram.

Det var ett förfärligt gungande, var kommer de ifrån? Möter en och annan partybåt, eller gulet som de egentligen kallas, olika klass på dem, somliga vackra fartyg medan de flesta ser ut som fiskebåtar i flera etage så att det ska rymmas så många passagerare som möjligt. De senare oftast med hög discomusik.

Ojdå, en hel armada som följer oss, upptäcker Tomas plötsligt. Men de ska bara till det populära utflyktsmålet Ölu Deniz som ligger precis innanför.

Fullt fiskarfänge om styrbord! En hel klase med måsar och trutar ligger och snappar åt sig oförsiktigt hoppande småfisk som annars var tänkt som byte för jagande ton-och svärdfisk.

Hisnande vackert när de stora bergskedjorna längs kusten framträder i soldiset i alla nyanser av blått. Mina bilder kan tyvärr inte göra de förtrollande vyerna rättvisa.

Efter några timmar är vi helt ensamma på havet. Vi har lämnat charterbåtarnas utflyktsradie från Marmaris, Göcek och Fetyive.

Strax före lunch är vi framme vid Kötu Burun, Den vidriga udden, som tillsammans med de kommande sex uddarna kan utgöra den mest utmanande sträckan idag…Yedi Burunlar de sju uddarna. Heikell säger i Piloten att det är ett elakt rykte, låt oss hoppas just det.

Höga, mäktiga bergskedjor; Kragusbergen, stupar ner i havet sju gånger efter varandra och hjälper till att förstärka den hotfulla atmosfären.

Autopiloten fortsätter att hålla kursen, motorljudet är sövande men vi måste hålla utkik.

Varmt som i en bakugn, noll vind och dessutom med oss. Sätter upp solskydd på rufftaket för att stå ut.

Dagens lunch serveras.

Det eviga gungandet har inget slut, som att havet har en orolig bubblande mage som vi råkar tumla runt i. Tänker osökt på Pinocchios pappa Gepetto i valfiskens buk. Kom och rädda oss också Pinocchio.

En timme senare möts vi av en lååång sandstrand om babord, två mil, den tar aldrig slut. Vilken kontrast mot de vilda bergen som vi färdats längs med i två timmar nästan. Det är kontrasterna som gör livet har någon klok människa sagt.

Rakt innanför oss föddes nutidens jultomte, nämligen biskop Nicholas of Myra, i Patara, Xanthos hamn. Den hamnen är idag igenslammad som så många andra hamnar längs den turkiska kusten.

Ankrar ca 15.00 efter drygt 7,5 timmars motorgång i den fagra öppna viken NV om Kalkan, Yesilköy Limani.

Yesilköy Limani

Badar, simmar med stimmen!

En gulet som ligger strax intill oss överraskar. Spelar ELO´s Livin´Thing:

Sailin´ away on the crest of a wave, it´s lika magic
Oh, rollin´ and ridin´ and slippin´ and slidin´, it´s magic
And you and your seet desire
You took me, oh (higher and higher, baby)
It´s a livin´ thing

Hur det gick att runda Turkiets Kap Horn? Jo, braa! Som det så ofta gör. Bara man vågar.

Månen går upp, dags att lägga sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s