Sista dagen till havs med Bengt och Katrin

Göcek – Fethive, 12 distans

Kuckeli ku klockan är sju! Jag har sovit i tolv timmar! Måtte vi allihop i besättningen vara på bättringsvägen nu. Den här förkylningen har verkligen tagit oss med ett järngrepp. Vinden har lagt sig, nu kluckar det bara lite snällt runt Kattajas mage igen, igår var det mer aggressivt piskande.

Frukost i lugn och ro. Badar såklart även om den här badplatsen inte kan mäta sig med de andra turkosa badvikar jag simmat i. Kontaktar Fetyive Marina, vi får ligga till på fredag, två nätter, det är väl då alla charterbåtar kommer in. Passar bra, för då lämnar Bengt och Katrin tyvärr oss men vår båtberättelse fortsätter ett tag till.

Ankaret upp kl 10. Bengt och jag packar ihop screachern som har legat i stuvfacket sedan vi tryckte ner den då den inte gick att beslå ordentligt. Sitter på rufftaket i skuggan av bommen, såå svalkande och skönt. Det är nästan helt lugnt på fjärden, de andra besättningarna har nog inte kommit igång än. Skillnad som natt och dag mot igår. Passerar M/Y Eclipse, en 162 meter lång lyxyacht som beställdes av den ryska oligarken Roman Abramovitj 2010. Värd 590 miljoner pund…

M/Y Eclipse

Himmelsk intagande vy framför oss med berget Babadag som en katt som skjuter rygg, den högsta toppen 1 969 meter, lite lägre än Kebnekaise.

Ankrade båtar i varje liten vik, och de är många. Ofta så små att bara en båt ryms, endast fören sticker fram mellan pinjeträden. Ser lite roligt ut, som att de ligger nedbäddade på en grön madrass.

Fethive ligger skyddat i en bukt med ön Fethive Adasi som en barriär vid inloppet. Staden var under antiken känd som Telmessos. Nuvarande namn har den fått från en känd flygare vid namn Fethi Bey. Så nu vet ni det, Ebbe han kan han. (Ebbe Gustafsson; Seglingar i antikens farvatten)

Som flera andra städer längs kusten var Fethive så sent som på 50-60-talet en liten småstad och marknadsplats. Sedan kom turisterna, ja framförallt seglarna. Men tydligen är också tomatodling en viktig inkomstkälla. Ebbe beskriver Fethive som en blandning mellan storstad och lantlig småstadsidyll, men det var på 90-talet det. Den drabbades av en stor jordbävning 1958, vilket ledde till att stora delar av staden restaurerats, trots stadens stolta historia.

Framme efter ca två timmars motorgång. Får hjälp av två, lite tuffare killar med hästsvans och t-shirt (till skillnad från Sigaciks prydligt kortklippta gossar med piketröjor.)

Jaha, så ligger vi i en marina igen. För första gången på två veckor. Nej förresten, vi stannade ju en natt i Bodrum också.

Nu ska det bli skönt med dusch i sötvatten, det är vi inte bortskämda med. Men tro för den skull inte att vi är några lortgrisar! Nej, det går alldeles utmärkt att både tvätta kroppen och håret i saltvatten, bara vi inte ligger för trångt i viken. Då får det göras tidig morgon eller sen kväll…och så har vi två sötvattenstankar på Kattaja som rymmer 120 liter var, men det vattnet är vi lite rädda om.

Städar, duschar igen, kollar med en av båtbutikerna om att förlänga kättingen ytterligare 40 meter, tankar i dunkar (receptionisten avråder oss från att försöka tanka i morgonbitti fredag pga charterbåtarna _ lång väntetid), bunkrar vatten, öl och lite annat.

Katrin och jag gör en excursion i den lilla staden som är en blandning mellan Turkiet och Marocko. Vi hamnar i smala vindlande gränder fyllda av kryddor i alla färger och lukter, Turkish delight upplagd på de mest frestande sätt, vackra klänningar, hantverk från golv till tak och framförallt mattförsäljare! Köper två kuddfordral i kelim, tänker lägga dem i våra fåtöljer i stugan. Den mycket sympatiske(!) försäljaren berättar att det är gamla mattor som är omsydda. Han pekar på de olika mönstren och tecknen och förklarar dess betydelse. Exv står S för ”jag älskar dig”, flickor fick inte säga det direkt till pojken förr, och då broderade hon in det i tyget istället. Andra mönster åskådliggör händer som möts och omfamningar. Katrin investerar i en vacker turkos klänning med koraller.

Väl tillbaka till Kattaja är kättingen förlängd, men bara med 25 meter, det var allt de hade på lager…räcker väl till de större djup som vi möter här.

Det här är sista kvällen med gänget. Bengt och Katrin åker med taxi inatt 02.30…tråkigt. Vi sitter en stund i solnedgången och sammanfattar våra två upplevelsefyllda veckor.

Sista kvällen med gänget! Ingrid, Tomas, Katrin och Bengt

Nu är det bäst att vi kryper till kojs, klockan ringer snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s