Finike Marina och nya gastar. Och gäster.

Finike Marina – Cavus Limani, 20 nm

Tar en titt i det kompletta bibliotek som marinan tillhandahåller. Väljer ut alldeles för många titlar, kan inte bestämma mig i det stora utbudet.

En liten sköldpadda roar oss en stund när den äter av sjögräset bakom Kattaja. Stora fiskar hoppar i sin jakt på mindre. Varför kan vi inte möta en sköldpadda i någon av de idylliska turkosklarblå vikar vi legat i? Varför bara i hamnar?

Oj, nu kom det en STOR sköldpadda glidande!

Upptäcker att våra kanadensiska långseglande båtgrannar lunkar iväg mot stenpiren bara iförda badkläder. Kan det vara så att där erbjuds bad? Det måste kollas upp! Men först ska vi möta Ulf och Carina som anländer med buss!

Någon busstation fann vi aldrig men väl Ulf och Carina. Och det var det viktigaste. De hade klivit av alldeles nära marinan så vi möttes upp till fots. Vi fann varandra kan man säga.

Mixed grill vid hamnen

Njuter av Mixed grill på en liten restaurang nere vid hamnen – grillade lammracks, kyckling, köfte, spett med scampi, kalamares, fisk med sina vassa tänder kvar plus tillbehör. Så vackert och gott! Resterna tar vi med oss, det blir nog morgondagens lunch.

Nu har vi kollat upp badmöjligheterna! Jag och Carina kilar iväg till havsbadet bakom den långa stenpiren. Härligt uppfriskande. Under tiden tar grabbarna siesta, det är som det brukar vara.

Utbyter världshändelser, fikar, äter mera samt tar oss slutligen en promenad upp på stan. Den går fort, bakom huvudgatan finns ”ingenting”, upplever stan liten och ganska oansenlig. Verkligen en blandning mellan modernt och gammalt.

Carina, Ulf och Tomas

Ingen reparatör, vår väntan förgäves. Jag och Carina klättrar upp till mosken, badar och handlar, det senare i sällskap med våra partners. Många händer behövs när vi bunkrar.

Lunchar i sittbrunnen på nybakade piroger från bageriet och gul melon. Vinkar hejdå till den stora sköldpaddan när vi lämnar Marinan.

9-10 m/s sydlig vind, dvs snäv bidevind för oss, lite skumpigt.

Vi ska runda det farliga stormkapet Taslak Burnu innan vi kan lova och styra upp mot Antalya. Synd att det inte gick att segla nu när det är premiärtur för Boströms. Istället får de utstå en skumpig färd med en krängande Kattaja i rak motvind…

Loggen visar rak motvinf och 8,5 sekundmeter

Hoppas kapet inte lever upp till sitt rykte. Fiskodlingar om styrbord, det var kanske härifrån gårdagens fisk kom?

Efter två timmar blåser det fortfarande hårt, tio sekundmeter, fastän Windy säger att det ska ha mojnat vid det här laget! Vågorna sköljer över rufftaket, tur att jag stängde luckorna.

Det skvätter och skvittrar. Nu kom det en svalkande dusch.

Rundar udden någon halvtimma senare, går mellan ön Besaladar och fastlandet.

Nu passerar vi ön Sulada om styrbord, kal och rödaktig, ser ut som en sovande nakenhund.

Sulada

Trodde vi skulle få en skön halvvind när vi kom runt kapet, men ack nej, samma trista motvind, dock svagare och fullt uthärdbar.

Styr in i den breda bukten Cavus Limani efter nästan fyra timmars blandad motorgång. Går långt in och ankrar på sju meters djup, möter en gulet med discodunk, skönt att vi slapp den. Kastar oss i och bara njuter, badet är det bästa.

En sandstrand längst in full med parasoll, flera hotell.

Viken är ändå dramatisk och inbjudande!

Passar bra att citera Charles Fellows hyllning till hela det här området Lykien (fri översättning);

Vilka underbara människor de gamla grekerna var! Det här bergslandskapet är bokstavligen strösslat med städer och ståtliga torn, som står oskadade tvåtusen år efter att deras upphovsmän försvunnit!

Cavus Limani

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s